dimecres, 26 d’octubre del 2011

Solo se ve lo que se tiene dentro del ojo

Com s'aprenen ciències?

Podem dir que no hi ha una concepció única i tancada sobre com s'aprenen les ciències i, cal dir que, la forma de treballar a l'aula reflecteix la concepció que té el mestre sobre això.Podem entendre diferents tipus d'aprenentatge:
  • Aprenentatge com a transmissió; quan el mestre trasmet coneixements a l'alumne sense més.
  • Aprenentatge com a descobriment; quan es deixa a l'alumne que descobreixi per ell sol i, d'aquesta manera, aprengui.
  • Aprenentatge com a construcció; quan el mestre ajuda a l'alumne a construir coneixement a partir d'allò que ja sap.
Tots nosaltres, durant la nostra etapa educativa, hem tingut gran varietat de mestres, cadascún amb la seva personal manera d'impartir la docència. En general, sempre coincidim en què aquells amb els que més hem après i dels que en guardem un millor record són aquells que han tingut en compte les nostres necesitats individuals. Aquells que han estat creatius i han sapigut despertar en nosaltres la curiositat pel saber.
Per tot això, ser conscient del que fas i reflexionar-hi és el primer pas per millorar com a mestre.
Quan diem que només veiem allò que tenim dins l'ull ens referim a que només veiem allò que sabem que podem veure. A l'aula però, trobem fenòmens del món i els models mentals de l'infant. Es tracta d'apropar el model que ha construit l'infant cap a l model de la ciència. Sabrem com expressen el seu pensament, però no podem saber què pensen verdaderamemt. Per això és molt important el "perquè", ja que ens mostra el mètode de pensament del nen. Quan ells ens raonen la seva resposta ens estan donant molta informació sobre el que saben i aquest hauria de ser el nostre punt de partida.

Acabem el missatge d'avui amb una frase que podem relacionar amb la ciència i el món en general:
"Siempre nunca igual, nunca siempre diferente".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada