dissabte, 29 d’octubre del 2011

Visitem Can Coll



Avui hem anat d'excurssió al Centre d'Educació Ambiental Can Coll, situat en una vella masia del segleXV al Parc de Collserola. El centre ofereix diferents propostes educatives adreçades no només al món escolar, sinó també al món de lleure i a tot tipus d'usuaris.
Pel que fa a les propostes educatives adreçades al món escolar, que són potser les que més ens interessen en el context que tractem, cal dir que fan programes per cicles i per àmbits de coneixement que van des dels 3 anys fins a nivell universitari o de grau superior.
Les activitats que es fan tenen una durada d'una jornada i es centren en el coneixement de temes concrets, ja sigui sobre la granja, el món rural, l'entorn, etc. Els mestres, per altre banda, preparen les activitats prèviament en una reunió formativa a Can Coll.
Nosaltres hem tingut l'oportunitat de realitzar 5 propostes educatives molt divertides i profitoses.
En primer lloc ens va tocar "La casa dels petits". Allà els nens tenen l'oportunitat d'experimentar amb diferents racons.





                                                                             


Però sens dubte el que més m'ha agradat ha estat el racó d'expressió on vam poder representar un conte fent un petit tetatret. Aquí en teniu algunes imatges.                                                                           


Després de visitar la "Casa dels petits" hem tornat a la masia on hem pogut realitzar un taller d'art efímer. Allà ens ha proposat fer un dibuix/quadre que representés algun element significatiu del bosc tot fent servir elements propis de la natura com fulles, pedres, branques, etc. Nosaltres no teníem gaire clar què volíem fer perquè no sabíem què volíem expressar. Al final hem decidit fer un cèrvol perquè hem pensat que era un animal que podíem trobar al bosc i que els nens no tenien a l'abast en el seu context habitual, per tant, d'aquesta manera estaríem ampliant també el seu coneixement. Aquí teniu la imatge de la nostra petita creació. Poseu-hi imaginació!


En sortir del taller d'art ens han mostrat el Centre de Recursos. Allà els usuaris disposen d'informació i llibres relacionats amb el medi ambient, Can Coll, Collserola, i tot tipus de documents que poden ser útils i interessants. A més, el centre, sempre pensant en els més petits, compte amb una "maleta viatgera". Aquí en teniu algunes imatges.


















Després de la visita al Centre de Recursos ens hem dirigit al porxo de la masia per esmorzar tots junts i en acabar hem anat a la Capella on hem pogut veue un video sobre la zona de Collserola, els animals, el bosc, etc. També ens han explicat les diferents activitats que es fan a Can Coll i com els mestres de les escoles que hi van han de fer reunions formatives abanas de portar-hi als seus alumnes.
Tot seguit ens hem dirigit a la granja. Allà ens han explicat que com plovia només ens ensanyarien les activitats de dins la granja. Ens han dit que normalment porten als nens que hi van a l'hort. Allà recullen vegetals per preparar el menjar del bestiar. Després, ja a l'inetrior de la granja, els alumnes poden desgranar panotxes i fer el gra amb el molinet. Aquí teniu un vídeo on podeu veure com hem fet el gra amb el molí.

 

A més, hem pogu veure i tocar ous de gallina i pollets a la incubadora. Ha estat molt maco poder tocar els ous perquè els pollets estaven a punt de nèixer i hem pogut veure el pollet dins l'ou trencat. I no només l'hem pogut veure, també l'hem pogut escoltar. Aquí en teniu el vídeo.





Després de a visita a la granja hem tornat a la masia per a fer-hi un petit tour. Hem pogut veure diferents parts de la casa mitjançant una visita guiada que ens ha permés conèixer una mica més com podia ser la vida dels Coll al segle XIX. Aquí en teniu algunes imatges.






      La masia per fora




                                             La cuina
Zona d'apats i punt de reunió per a preparar les jornades laboras.














     La fresquera
On guardaven els aliments per a conservar-los en bon estat i bona temperatura.














                            
                                       El celler
Part important pel que fa a la productivitat de la masia que es veigué potenciada en els temps de la Filoxera a França.

En definitiva, hem pogut veure com l'entorn sempre pot ser un recurs educatiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada