divendres, 2 de desembre del 2011

Quin ciutadà volem educar?

Avui, 11 de Novembre de 2011, aquest era l'aspecte que tenia la Facultat d'Educació després d'haver celebrat ahir la Festa Major de la Universitat.

I potser aquí podríem fer-nos una altre pregunta: ens és necesari generar tot això per divertir-nos?
Perquè, encara que les brigades de neteja s'haguessin apressat en recollir-ho tot abans de les classes i no haguessim vist les conseqüències de la festa, la realitat hagués continuat estan allà, amagada als nostres ulls però allà. Sorprén que justament tota aquesta brutícia tingui lloc a la Facultat d'Educació i que precisament aquells que l'han generat no són altres que els propis estudiants d'aquesta i d'altres facultats.
Casualment, avui teniem una conferència sobre l'Educació per la Sostenibilitat a càrrec de Rosa Maria Tarin, mestra en educació infantil i primària, i ha estat curiòs haver de passar per aquest escenari de residus quan ens dirigíem a l'auditori on ens faríen una conferència justament sobre com evitar precisament això. Tot i que no vaig ser-hi a la festa, com a alumna he sentit vergonya. Com volem trasnmetre certs valors als nens si nosaltres no en tenim consciència?
Tot i així, la conferencia de la Rosa Maria ha estat força interessant i un cop més ha quedat clara la importància de l'entorn en l'aprenentatge del nen. Per això hem de tenir cura i respecte de l'entorn que ens envolta, promovent una educació ambiental. Una perspectiva educativa ambiental metodològica, on no només treballem amb els nens, sinó també amb les famílies.
Les famílies són un punt molt important que hem de tenir en compte, principalment per la proximitat amb el nen. Des de casa el nen apren certs valors que s'han de reforçar a l'escola i viceversa.
Cal una reflexió crítica, cal una acció, i, a partir d'aquí, hem de tenir en compte tres principis bàsics a treballar amb els nens:
  • saber ser un mateix
  • saber conviure amb els altres
  • saber conviure amb l'entorn
A l'hora de fer activitats amb els alumnes hem de ser creatius i aprofitar la diversitat que trobem a les aules, al centre i a l'entorn proper, i aprofitar-nos de tot allò que ens brinda. Que els nens estiguin contents no és l'únic indicador sobre que les activitats funcionen, per això, la nostra creativitat té una gran importància.
Fomentar el reciclatge fent activitats de reutilització pot ser un bon recurs. Fer que els nens vegin que poden reutilitzar les coses i d'aquesta manera, no només estaran reciclant, sinó que estaran reduint un consum. No només es tracta de reciclar, sinó de reduir.
Fem un ús coherent dels materials de la natura i dels productes de consum i evitem un abús innnecessari que ens porta a imatges com la que avui us mostro.

Pensem-hi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada